Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam. Posiadam status uchodzcy polityczynego w Polsce.Mam karte pobytu na 3 lata.Jak wyglada dla mnie procedura ubiegania sie o polskie obywatelstwo?I kiedy moge zaczac sie ubiegac? Dziekuje i pozdrawiam.

Odpowiedź

Procedura uzyskania polskiego obywatelstwa jest w takim przypadku dwu-etapowa.

W pierwszej kolejności należy się ubiegać się o zezwolenie na osiedlenie (czyli kartę stałego pobytu). Osoba, która uzyskała w Polsce status uchodźcy ma prawo ubiegać się o kartę stałego pobytu po 5 latach nieprzerwanego pobytu jako uchodźca.

Warto pamiętać o dwóch kwestiach. Po pierwsze nieprzerwany pobyt oznacza, że w okresie tych 5 lat cudzoziemiec nie mógł wyjechać z Polski na dłużej niż 6 miesięcy w trakcie jednego wyjazdu i w sumie na dłużej niż 10 miesięcy. Jeśli tak się stanie, okres 5 lat trzeba będzie zacząć liczyć na nowo, tak aby udało się spełnić warunek nieprzerwanego pobytu.

Po drugie, ten 5-letni okres liczony jest od dnia złożenia wniosku o nadanie statusu uchodźcy, a nie od dnia jego uzyskania.

Następnie, cudzoziemiec - uchodźca,który otrzymał kartę stałego pobytu może wystąpić o uznanie go za polskiego obywatela po 2 latach nieprzerwanego pobytu w Polsce na tej podstawie. Będzie musiał spełnić dodatkowe warunki tj. wykazać, że posiada stałe i stabilne źródło dochodu oraz tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego. Cudzoziemiec musi się także wykazać znajomością języka polskiego, potwierdzoną urzędowym poświadczeniem - praktyce jest to egzamin z języka na poziomie B1. Ten wymóg nie dotyczy osób, które ukończyły szkołę w Polsce lub za granicą szkołę z wykładowym językiem polskim.


Data odpowiedzi:

2013-06-18 15:05:52

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii