Pomagamy cudzoziemcom w Polsce
fb yt instagram
language

FAQ Ukraina

FAQ Ukraina

 

Відповідно до інформації, 

отриманої нами з офіційних джерел, питання перетину кордону в Шенгенській зоні

виглядає так, що громадяни України, які мають статус тимчасового захисту, діючий закордонний паспорт та активний цифровий документ DIIA.PL в додатку mObywatel:

а) можуть подорожувати до інших країн Шенгенської зони; сумарно дається “нових”  90 днів, одноразова поїздка не може перевищувати 30 днів.

б) повернення до Польщі після виїзду в Україну (не довшого 30 днів) можливе у випадку наявності діючого закордонного паспорта та документів, що дають право перетинати кордон (активного цифрового документу DIIA.PL в додатку mObywatel / днів у рамках безвізового руху/ візи). Якщо відсутність в Польщі була довшою 30 днів, то при поверненні до Польщі необхідно задекларувати представникам польської прикордонної служби, що мета в'їзду пов'язана з воєнними діями в Україні і скласти заяву на повторне надання статусу тимчасового захисту. У такому випадку ситуація буде додатково розглянута, і в'їзд громадянина України до Польщі може бути дозволений. При цьому слід пам‘ятати, що остаточне рішення щодо перетину кордону приймає саме прикордонна служба. 

 

Просимо також пам'ятати, що якщо перебування поза межами Польщі триватиме більше 1 місяця, то статус тимчасового захисту втрачається. 

Як іноземцю (який до війни проживав в Україні, не маючи українського громадянства) легалізуватись на території Польщі?

а. Іноземець, який має посвідку на постійне проживання в Україні – Може отримати статус тимчасового захисту у випадку, якщо не може безпечно повернутись у країну свого походження

б. Іноземець, який має посвідку на тимчасове проживання в Україні – Може податись на дозвіл на тимчасове проживання в Польщі або на отримання статусу міжнародного захисту

в.  Іноземець, який має чоловіка/дружину громадянина/-ки України  – Він охоплений спецзаконом

г. Іноземець, який має  партнера/партнерку громадянина/-ки України – Може отримати статус тимчасового захисту

 

2. Які обмеження існують для українців, які зареєстрували своє перебування в Польщі та отримали PESEL UKR?

Якщо йдеться про обмеження, щодо громадян України, які отримали статус тимчасової охорони в Польщі (UKR),  слід пам’ятати про можливість виїздів за межі Польщі, які можуть тривати до 30 днів, в іншому випадку, коли виїзд триватиме довше місяця, такі особи втрачають статус “Українець”.

Однак, за Законом 30 червня про зміни до Закону про допомогу Україні у зв'язку з воєнними діями, громадяни України, які втратили статус тимчасової охорони, можуть просити такий статус в Польщі повторно.

Ви можете подати заяву на тимчасове проживання лише після 9 місяців перебування на території Польщі від моменту першого в’їзду після 24.02.2022р.

3. Чи можна виїхати з Польщі, отримавши номер PESEL з префіксом “UKR”?

Спецзаконом не передбачаються обмеження щодо виїзду громадян України з території Польщі. Українці, виїзд яких перевищуватиме 30 днів, втратять статус тимчасового захисту на території Польщі.

4. Чи можна виїхати з Польщі, отримавши номер PESEL  (з префіксом “UKR”) та подавши заяву на одноразову соціальну допомогу 300 і 500+? Яку організацію я маю проінформувати щодо виїзду з Польщі?

Законом не передбачені зобов’язання щодо інформування Центру соціальної допомоги (OPS), але є обов’язок поінформувати про свою відсутність Управління Соціального Страхування (ZUS) 

5. Хто має право на тимчасовий захист? Як подати заяву на отримання тимчасового захисту? Які переваги надає тимчасовий захист іноземцям?

Тимчасовий захист надається громадянам України, а також громадянам третіх країн чи особам без громадянства, яким надано міжнародний захист в Україні, та членам їх сімей, якщо вони проживали в Україні до 24 лютого 2022 року включно. Що стосується громадян третіх країн, які проживали в Україні до 24 лютого включно, та які мають дозвіл на постійне проживання і які не можуть безпечно повернутися до своїх країн, держави-члени повинні надати тимчасовий захист або належний захист відповідно до державного законодавства.

Така особа може виконувати роботу без дозволу на роботу або відкривати бізнес на території Польщі на тих самих умовах, що й громадяни Польщі.

6.  Я не є громадянином/-кою України, прибув/-ла після 24.02.2022. Моє перебування в Польщі перевищило 15 днів. Яким чином я можу легалізувати своє перебування у Польщі?

Формально ви повинні легалізувати своє перебування (наприклад, подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання) протягом 15 днів або залишити територію Республіки Польща. В іншому випадку, може бути видано розпорядження про виїзд з країни

7. Я приїхав/-ла до Польщі з України після 24 лютого 2022 року. Я планую поїхати до іншої країни ЄС або країни, яка не є країною-членом ЄС. Чи мені потрібно подавати заяву на отримання номеру PESEL?

Лише ті, хто має намір залишитися у Польщі, повинні подавати заяву на отримання номеру PESEL UKR.

8. Я приїхав/-ла до Польщі з України після 24 лютого 2022 року. Я отримав/-ла номер PESEL на підставі отримання прописки (реєстрації) - без префікса “UKR”. Чи можу я скористатися перевагами спецзакону? Чи можу я отримати фінансову допомогу для українців, які тікають від війни?

Станом на сьогодні спецзакон поширюється на всіх осіб, які легально в’їхали на територію Республіки Польща у період з 24 лютого 2022 року у зв’язку з воєнними діями на території України.

9. Я є фактичним опікуном неповнолітньої дитини з України. Як я можу стати тимчасовим опікуном?

Та особа, яка фактично опікується неповнолітньою дитиною, може стати тимчасовим опікуном. Тимчасовий опікун встановлюється судом опіки відповідно до місця проживання неповнолітнього. Суд діє відповідно до своїх обов’язків за клопотанням особи або без такого клопотання. 

10.  Дитина з інвалідністю, громадянин/-ка України. Як отримати посвідчення інвалідності у Польщі?

Звернення щодо надання рішення про встановлення інвалідності необхідно подати до Повітової групи з розгляду питань інвалідності відповідно до місця Вашого постійного перебування.

До заяви потрібно додати медичну документацію, зокрема, медичну довідку.

У разі необхідності, у Вас можуть попросити надання додаткової медичної документації

11. Я лікар/-ка, маю диплом ВНЗ в Україні. Чи можу я працювати в Польщі за фахом? Що мені для цього потрібно?

Ваші кроки:

Отримання згоди МОЗ - подання заяви з необхідними документами до МОЗ;

Право працювати за професією - слід звернутися до районної медичної ради за місцем запланованої роботи з метою надання умовного права праці за професією; видається строком до 5 років

Працевлаштування в медичному закладі.

12. Чи можу я подати заяву на тимчасове проживання, якщо отримав/-ла номер Pesel з префіксом “UKR”?

Громадяни України можуть подавати заяви про дозволу на тимчасове проживання  у період від 9 до 18 місяців перебування у Польщі (Зверніть увагу! Якщо заява буде подана за менше ніж 9 місяців від дати в’їзду до Польщі, то вона не розглядатиметься). Дозвіл видається строком на 3 роки з дня винесення рішення.

13. Як громадянину України отримати візу для продовження роботи водієм-далекобійникам?

Водіям міжнародного сполучення необхідно отримати нову візу  для перетину кордону. Таку візу згідно з розпорядженням Міністра Закордонних Справ з 18 серпня 2022 р. у справі видавання національних віз іноземцям, які перебувають на території Республіки Польща можна отримати у відповідному Центрі Прийому Візових Анкет за місцем перебування іноземця в Польщі. Заяви можна складати  за попередньою реєстрацією: https://visa.vfsglobal.com/pol/pl/pol/

За детальнішою інформацією перейдіть за посиланням: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacja-dotyczaca-skladania-wnioskow-wizowych-w-polsce-przez-obywateli-ukrainy-i-bialorusi

14. На яких підставах я можу залишитися в Польщі, якщо приїхав/-ла до 24.02?

Якщо ви приїхали перед 24.02, то ваше перебування залежить від документів, які документи у вас є.

Національна віза - до 31.12.2022

Шенгенська віза та безвіз - до 18 місяців 

Термін добровільного повернення - до 18 місяців

Powrót do listy
© 2019 by Polskie Forum Migracyjne. Realizacja 3W Serwisy Informacyjne