Анфіса Яковина MTV EMA Generation Change Award_ua

У неділю, 13 листопада, на церемонії вручення нагород MTV EMA в Дюссельдорфі наша психолог Анфіса Яковина отримає нагороду Generation Change Award як одна з трьох “надихаючих жінок з України” за допомогу постраждалим від гуманітарної кризи та війни.

Премія присуджується у партнерстві з однією з провідних світових гуманітарних організацій Choose Love.

Подія MTV EMA присвячена музиці та розвагам – тому для нас ще більш важливо, щоб на ній було місце для висвітлення питання біженців та викликів, з якими вони стикаються. Найбільш вразливою групою є жінки-біженці, особливо вагітні жінки та молоді матері. У Польщі жінки та діти становлять понад 90% біженців з України!

Ця величезна нагорода для Анфіси є чітким сигналом для нас – і, сподіваємося, для решти “світу” (гала-вечір дивиться в середньому 450 мільйонів людей!) – що не потрібно мовчати про біженців, що важлива солідарність і допомога.

Анфіса Яковина

Анфісі Яковиній 30 років, вона родом з Криму. У Польському міграційному форумі вона веде школи для матерів та групи підтримки для молодих матерів.

“Ми нікому не нав’язуємо емоцій, не приписуємо травм. Ми підтримуємо здорову, сильну частину особистості. Дивно, скільки викликів і труднощів можуть подолати, наприклад, молоді мами. Пологи, післяпологовий період у незнайомому місці, в країні з чужою мовою, коли поруч немає близьких…” – Про людей, з якими працює, Анфіса розповідає з великим захопленням і повагою.

“Дуже великий виклик, в тому числі і в психологічній роботі, який важко подолати, – це нестабільність, нестабільне життєве становище жінок-біженок. Людина після пережитої травми в першу чергу потребує відчуття безпеки. Принаймні, дах над головою і їжу. Вона повинна знати, що це буде і завтра. При цьому 90% людей не знають, де вони будуть через місяць. Тому роботу часто доводиться планувати як короткострокову”. Саме тому в своїй роботі Анфіса фокусується на ресурсах – вона допомагає віднайти та відновити сили та відчуття власної спроможності, спираючись на досвід своїх клієнтів. Водночас, вона наголошує на важливості намагання унормувати психологічну підтримку як таку, щоб люди просто зверталися за нею, коли вона їм потрібна.

Жіноча програма Фундації “Польський міграційний форум

Як це – готуватися до пологів в чужій країні, в лікарні, де персонал розмовляє іноземною мовою; коли тести на вагітність описані іноземним алфавітом? Як це – обирати лікарню, збирати постільну білизну, стикатися з труднощами ув’язнення, коли поруч немає рідних, коли живеш з чужими, хоч і гостинними людьми? Коли ти не знаєш, чи зможеш, як і коли зможеш стати на власні ноги?

Ми прагнемо говорити про перспективи, можливості, труднощі, потреби жінок, які тут опинилися – підвищувати обізнаність, розширювати поле зору, поглиблювати емпатію, визнавати труднощі та шукати рішення. Ми також готові ділитися своїми знаннями та досвідом, підтримувати та консультувати.

Ми працюємо у Фонді “Польський міграційний форум”:

– пологові школи для жінок-мігранток та біженців,

– групи підтримки для жінок, матерів немовлят та маленьких дітей,

– надаємо безкоштовні акушерські консультації, допомогу у веденні вагітності,

– Ми готуємо медичних працівників з питань охорони материнства та дитинства в умовах культурного розмаїття.

культурно різноманітне середовище.

Багато з цих заходів Фонд проводив задовго до війни – зараз ми працюємо в значно більших масштабах, але за добре продуманими і перевіреними методиками. Ми бачимо, що наша дотеперішня нішева діяльність, компетенція та досвід стали цінними

і потрібна величезній кількості людей. Ми хочемо ними поділитися!

 

Заходи для вагітних жінок, молодих матерів та дітей з досвідом біженців та мігрантів реалізуються Фундацією “Польський міграційний форум” завдяки підтримці CARE International.