Zapraszamy na spacery dla mniejszości po wystawie czasowej „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”
organizowane we współpracy z Polskim Forum Migracyjnym:
Kuchnia w drodze- spacer po wystawie czasowej
15 października (sobota), godz. 15-16. 00 – oprowadzanie stacjonarne w języku arabskim
Liczba miejsc ograniczona- 25 osób
Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: event@forumimgracyjne.org
Zapraszamy na spacer „Kuchnia w drodze”, którego głównym tematem będą przemiany kuchni
żydowskich wraz z historycznymi wędrówkami Żydów. Podczas oprowadzania zwrócę uwagę na dwie
przeciwstawne tendencje rozwoju kuchni żydowskich przedstawione na wystawie: adaptację zwyczajów
kulinarnych do lokalnych warunków i obyczajów z jednej strony, a z drugiej – wysiłek zachowania zasad
koszeru. Zajrzymy do Haggady wydanej przez synagogę w Damaszku w języku arabskim. Dużo uwagi
poświęcimy najpierw związkom kuchni żydowskich z kuchniami północnej Afryki i Lewantu, a później –
dzisiejszej kuchni Izraelskiej. Porozmawiamy o hummusie i jego znaczeniu dla tożsamości
bliskowschodnich. Zachęcimy uczestników i uczestniczki do dzielenia się swoimi domowymi przepisami i
opowieści o tym, jak przygotowują te dania w Polsce.
Feras Daboul – urodzony w 1986 roku w Damaszku. Działacz na rzecz migrantów i migrantek w Polsce,
edukator międzykulturowy, nauczyciel języka arabskiego oraz tłumacz. Uczy również w
Wielokulturowym Liceum Humanistycznym im. Jacka Kuronia w Warszawie. Absolwent Ośrodka Studiów
Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego. Laureat nagrody Fundacji Polcul za pracę na rzecz
uchodźców i uchodźczyń w Polsce.
Na tropie perskich kulinarnych śladów w kuchni Żydowskiej – spacer po wystawie czasowej
15 października (sobota), godz. 13.00 – 14:00 oprowadzanie stacjonarne w języku farsi
Liczba miejsc ograniczona- 25 osób
Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: event@forumimgracyjne.org
Opis oprowadzania:
Wystawa „Od Kuchni” jest niczym puszka pandory otwierając przestrzeń na odkrywanie
niezliczonych opowieści, tematów oraz tradycji kulinarnych łączące kuchnię żydowską z
resztą świata. Iran – Persja, nie jest tu wyjątkiem i tak jak inne kraje które przyjęły
społeczność żydowską do swoich kręgów, miała swój niewielki wkład w transformację
nawyków jedzeniowych oraz przepisów kulinarnych żydowskich kucharek i kucharzy.
Podczas oprowadzania, spróbujemy wspólnie znaleźć te wpływy, różnice oraz podobieństwa
w zwyczajach kulinarnych tych dwóch kultur. Tym razem podczas oprowadzania wspólnie
przyjrzymy się jednej z potraw jaką jest Gondi, która przybliży nas do zakamarków perskiej
kuchni z żydowskimi tradycjami.
Prowadzanie:
Anahita Rezaei – Specjalistka organizacji wydarzeń, komunikacji oraz public relations. Swoje
doświadczenie zdobyła 4 letnią pracą w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie,
organizując, planując i tworząc strategie dla róznych projektów instytucji w tym ważnego projektu
„Rzeczy Kultowe”. Z wykształecnia magister sztuki, specjalizująca się w technice i relazji obrazu
filmowego. Obecnie pracuje w Fundacji Centrum Cyfrowym gdzie zajmuje się Otwartą Edukacją oraz
Rzecznictwem