Від 28 січня 2023 р діє закон про зміну закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни та деяких інших законів (Dz. U. poz. 185). Закон зокрема регулює питання правил перебування громадян України в Польщі.

Що потрібно знати:

PESEL UKR

На основі змін до закону (ст.4 сек.2) громадянам України,які охоплюються статусом тимчасового захисту дається 30 днів від дати прибуття на територію Польщі на те, щоб подати заяву про видачу номеру ПЕСЕЛЬ. Нагадаємо, що попередньо це було необхідно зробити протягом 90 днів від дати приїзду.

Закон зобов’язує також  в 30-ти денний термін від 28 січня подати відповідну заяву про призначення номеру ПЕСЕЛЬ тим громадянам України, які охоплені тимчасовим захистом в Польщі, але до 28.01.2023 не отримали такого номеру (art. 22).

Продовження терміну дії документів для перебування, термін яких, закінчився після 24.02.2022р.

Документи на перебування громадян України, які в’їхали на територію Польщі до 24.02.2022р. але термін дії яких, закінчується після цієї дати, продовжується до 24.08.2023. Нагадуємо, що продовжені документи діють тільки для легального перебування на території Польщі і не дають права перетинати кордон (подорожувати). Йдеться про продовження дії таких документів:

  • національна віза
  • дозвіл на тимчасове проживання
  • посвідки на перебування
  • польських документів, що посвідчують особу
  • документ „zgoda na pobyt tolerowany”
  • термін добровільного повернення (депортація)

Дозвіл на тимчасове перебування з метою працевлаштування

Громадяни України, які приїхали до Польщі після 24.02.2022р (охоплені статусом УКР) з 1 квітня 2023р. можуть подати заяву на:

  • дозвіл на тимчасове перебування і роботу
  • дозвіл на тимчасове перебування з метою виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації
  • дозвіл на тимчасове перебування з метою ведення підприємницької діяльності (art.42)

Заяви подані такими громадянами до 01.04.2023р будуть залишені без розгляду(art.25).

Особиста подача заяви громадянами зі статусом УКР не є необхідною (art.13), не будуть брати відбитки пальців у таких осіб, оскільки ці дані будуть передані з реєстру PESEL  (art.28)

Водійські права видані в Україні

Зміни до спецзакону також стосуються продовження терміну водійських прав виданих в Україні для її громадян та можливості користування такими водійськими правами, на території Польщі. 

Отже, громадяни України, які перебувають на території Польщі і охоплені статусом тимчасового захисту мають право користуватися своїми водійськими правами, виданими відповідним адміністративним органом України, не замінюючи їх на польський відповідник до 31 грудня 2023р. Також продовжується термін дії таких водійських прав до 31 грудня 2023р. якщо їх термін дії закінчився після 24.02.2022.

Слідкуйте за наступними інформаційними публікаціями на нашій сторінці! Бережіть себе! 

Photo by Arthur Mazi on Unsplash