Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam od września mieszkam w Polsce i mam ślub z polka ja jestem obywatelem Armenii.Otrzymałem kartę czasowego pobytu na równy rok ,czyli do września 2010 roku.planowałbym wyjazd za granice do Anglii ale nie jestem pewny czy mogę starać się tam o prace .nie wiem czy mogę na karcie czasowego pobytu wyjeżdżać za granice do pracy,i wogole do jakich krajów mogę jechać żeby moc pracować legalnie .dowiadywałem się we województwie Kujawsko-Pmorskim ale nie otrzymałem tam tak naprawdę żadnej odpowiedzi ,bardzo proszę o dokładna odpowiedz gdzie i na jakich warunkach moge pracowac.z góry dziekuje pozdrawiam

Odpowiedź

Posiadając polską kartę pobytu czasowego i ważny paszport ormiański może Pan podróżować bez wiz do krajów strefy Schengen (czyli większość Europy bez Wielkiej Brytanii, Irlandii i Cypru) - ale tylko w celach turystycznych, na okres do trzech miesięcy.

Jeśli planuje Pan podejmowanie pracy za granicą - musi Pan uzyskać zezwolenie na pracę w kraju, do którego się Pan wybiera. Każde państwo ma własne przepisy w tej dziedzinie. Z reguły, musi Pan znaleźć pracodawcę chętnego do zatrudnienia Pana. Następnie musi Pan wrócić do Polski, złożyć wniosek o wizę z pozwoleniem na pracę w ambasadzie danego kraju, i po uzyskaniu tej wizy ponownie wyjechać.

Niektóre kraje przewidują ułatwienia dla cudzoziemców, którzy przyjeżdżają do pracy wspólnie z polskim małżonkiem, który także podejmuje zatrudnienie za granicą (np. cudzoziemiec może uzyskać prawo pobytu bez potrzeby opuszczania kraju). Wiele krajów przewiduje też specjalne wizy z prawem do pracy dla cudzoziemców-małżonków obywateli Polski, pod warunkiem, że oboje małżonkowie przyjeżdżają do danego kraju razem.

Warto też pamiętać o tym, że do dalszej legalizacji pobytu w Polsce niezbędne jest, aby Pan i żona oboje mieszkali w Polsce. Wyjazd od pracy może więc stanowić przeszkodę do uzyskania kolejnej karty pobytu.


Data odpowiedzi:

2010-02-03 21:15:25

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii