Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Witam Państwa, \r\n\r\nMam pytanie na temat legalizacji pobytu.\r\nJestem obywatelką Rosji, mam dyplom ukończenia studiów wyższych (czyli nie potrzebuje zezwolenia na pracę), obecnie pracuje na podstawie umowy o prace. Niedługo zamierzam składać wniosek o kartę pobytu, chciałam Państwa zapytać, jakie dokumenty są potrzebne od pracodawcy.\r\nZ góry bardzo dziękuję za odpowiedz. \r\n\r\nPozdrawiam,\r\nAnna

Odpowiedź

Dzień dobry!

W Pani przypadku - osoby zwolnionej z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę, do wniosku o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę powinna Pani dołączyć umowę o pracę albo oświadczenie pracodawcy (wydane, np. na jego papierze firmowym / nie musi Pani go nigdzie rejestrować), że zamierza on Panią zatrudnić (w jakim okresie, za jakim wynagrodzeniem, na jakim stanowisku).

W wydanej Pani decyzji o zezwoleniu na pobyt czasowy i pracę nie zostanie wskazany pracodawca, gdyż ma Pani - dzięki ukończonym w Polsce studiom wyższym - taki sam dostęp do polskiego rynku pracy, jak obywatele naszego kraju, tzn. może Pani swobodnie zmieniać miejsca pracy, nie zmieniając przy tym zezwolenia na pobyt.

Można powiedzieć, że jedynym celem dołączania dokumentu od Pani pracodawcy / przyszłego pracodawcy jest wykazanie, że w ogóle będzie Pani posiadała zatrudnienie (cel pobytu) oraz, że pozwoli ono Pani na uzyskanie stabilnego i regularnego dochodu w Polsce.


Data odpowiedzi:

2014-07-04 23:27:46

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii