Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, jestem Ukraińcem, skończyłem studia magisterskie w Polsce (stacjonarne), posiadam wizę studentką(która zawiera jeszcze sporo czasu) i znalazłem pracę w Polsce (chcą mi zatrudnić na okres próbny 3 miesięcy). Pytanie następujące: Jak mam to wszystko zorganizować? Czy mogę pracować na tej wizie? Czy mogę składać dokumenty na kartę pobytu czasowego? Czy muszę wyrabiać wizę roboczą na postawie oświadczenia?

Odpowiedź

Jako absolwent polskiej uczelni nie potrzebuje Pan zezwolenia na pracę i może Pan podejmować pracę bez zezwolenia - ale posiadając kartę pobytu. Wiza studencka daje Panu tylko prawo do pracy w okresie wakacyjnym (lipiec-wrzesień). Posiadając prawo do pracy bez zezwolenia nie może więc jej Pan podjąć teraz, na podstawie wizy, ale potrzebuje Pan uzyskać kartę pobytu (zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony).

Nie może Pan wnioskować w Polsce o wizę (o wizę można wystąpić tylko poza Polską). Może Pan natomiast wnioskować o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce - od maja będzie się ono nazywało "pobyt czasowy". Podstawą wnioskowania o to zezwolenie może rzeczywiście być oświadczenie pracodawcy o zamiarze zatrudnienia Pana.

Wniosek o zezwolenie na pobyt w Polsce powinien Pan złożyć najpóźniej 45 dni przed upływem ważności tej wizy. Ale sytuacja zmieni się 1 maja, bo wówczas wchodzi w życie nowa ustawa o cudzoziemcach i wniosek będzie można złożyć do ostatniego dnia ważności wizy.

Jeśli więc Pana wiza jest ważna jeszcze do maja - a zatrudnienie planuje Pan w późniejszym terminie, z wnioskowaniem o zezwolenie na pobyt można poczekać. Jeśli chce Pan podjąć pracę wcześniej - trzeba przypilnować terminu 45 dni przed wygaśnięciem wizy.

Jeśli przegapi Pan ten termin - bardzo możliwe, że będzie Pan musiał wyjechać z Polski i oczekiwać na wizę za granicą.

Zezwolenie na pobyt będzie Panu wydane na taki sam czas, na jaki ma Pan umowę o pracę (oświadczenie). Jeśli obecnie oferowana jest Panu praca na trzy miesiące - dostanie Pan kartę pobytu na trzy miesiące. Po tym czasie (już bez terminu 45 dni, ale w czasie ważności pierwszego zezwolenia), będzie Pan mógł wnioskować o kolejną kartę pobytu - na taki czas, na jaki pracodawca zaoferuje Panu kolejną umowę.


Data odpowiedzi:

2014-03-05 10:36:21

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii