Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, studjuje od września na studiach magisterskich PL i będę kontynuować do 07/2014. To jedyny dyplom który dostane w PL. Czy będzie mi potrzebnie otrzymywać jeszcze pozwolenie na prace od urzędu po studjach, jeżeli znajde prace? Pozdrawiam, Olena

Odpowiedź

Nie będzie Pani potrzebne zezwolenie na pracę, jeśli będzie Pani absolwentką polskich wyższych studiów stacjonarnych (a więc nie zaocznych!).

Cudzoziemcy,którzy ukończą w Polsce stacjonarne studia wyższe mają prawo do pracy w Polsce bez zezwolenia na takich samych zasadach jak polscy obywatele. Oczywiście pod warunkiem, że ich pobyt w Polsce będzie legalny.

Nie ma żadnych przeszkód, aby po upływie ważności aktualnej karty pobytu ubiegała się Pani o kolejną, już nie w związku ze studiami, ale właśnie w związku z pracą. Będzie Pani musiała wykazać wówczas, że pracuje Pani legalnie (albo zamierza Pani pracować)bez konieczności przedstawienia zezwolenia na pracę.

Warto jeszcze przypomnieć, że już teraz jako studentka studiów stacjonarnych ma Pani prawo do pracy bez zezwolenia. Dodatkowo, jeżeli złoży Pani wniosek o kolejną kartę nie później niż przed upływem 45 dni do końca ważności aktualnej, wówczas otrzyma Pani specjalny stempel w paszporcie. Na jego podstawie będzie miała Pani nie tylko prawo do legalnego pobytu w Polsce do końca postępowania o kolejne zezwolenie pobytowe (nawet po upływie ważności poprzedniego), ale także i do legalnego wykonywania pracy na takich samych zasadach jak obecnie. Warto więc nie przegapić tego terminu!

Tych przywilejów nie będzie Pani niestety miała studiując w Polsce zaocznie.


Data odpowiedzi:

2013-03-11 11:45:20

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii