Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam , proszę o pomoc. Otóż mieszkam w Polsce 19 lat. Mam kartę stałego pobytu. Chciałabym na okres KRÓTSZY niż 3 miesiące pobyć w Holandii i popracować. I teraz sytuacja: Przyjeżdżam do Holandii w ten sam dzień jadę do Bredy dowiedzieć się odnośnie nr SOFI - tam dostaję nr telefonu do IND- dzwonię- odp: "proszę do Ratusza". Jadę zatem do ratusza, w ratuszu - zakwaterowanie i spotkanie na za TYDZIEŃ z aktem urodzenia, ksero dowodu właściciela mieszkania gdzie przebywam- przez ten czas oczywiście kwitnę. Ok, dzisiaj był upragniony dzień spotkania. Zjawiam się, Pani uprzejma mówi do mnie ,że tu takie tam formularze mogę donieść później-odnośnie zakwaterowania i aktu urodzenia, nie ma problemu, proszę zatem zgłościć się do IND i tam jeśli oni się zgodzą na mój pobyt i pracę i podbiją papierek(taki który oczywiście otrzymałam od nich) to mam wrócić, wysłać im na adres albo dostarczyć osobiście i wtedy będzie nr sofi. Super, więc jadę 35km do IND, gdzie Pani mi wyjaśnia pół godziny dlaczego nie mogę mieć zezwolenia na pracę w Holandii - bo!!!! UWAGA MERITUM SPRAWY * moja karta nie ma oznaczenia WE(?) Jeśli wydano mi kartę na pobyt stały - bo tak mnie uświadomiono przy jej odbiorze - karta stałego pobytu, co wg mnie jest tym samym co długoterminowy, karta wydana na 10 lat. Nie rozumiem - proszę mnie uświadomić -pomijając fakt ,ze pierwszy raz na oczy widzieli polską kartę stałego pobytu - dla nich to powinno wyglądać jak karta kredytowa. Ale mniejsza o to - jakby bez tej karty muszę mieć wize! A żeby mieć wize muszę pojechać do Gdańska i cały proces trwa pół roku - i z zaskoczenia mówię ale po co mam czekać pół roku skoro nie zamierzam tu tyle zostawać - nie interesuje mnie praca i osiedlenie na stałe! No to mówi do mnie Pani owa ,że muszę iść do UWV i tam: * mój pracodawca się do nich zgłasza ,ze chce mnie jako pracownika - bo jestem taka grejt i świetnia i oh i ach,że muszą mieć MNIE! i wtedy jeśli UWV się zgodzi - ja mogę pracować - uwaga to słowa pracownika IND!!!! Idę zatem...do UWV bo mnie tam Pani odesłała, a że to tuż za rogiem to oczywista sprawa podążam wedle zaleceń. UWAGA: Wchodzę, wyjaśniam sprawę krótko - jestem z Polski, urodziłam się na Ukrainie więc jestem spoza UE, chcę popracować w Holandii krócej niż 3 miesiące: UWAGA ODPOWIEDŹ: NIE MUSI SIĘ PANI REJESTROWAĆ PONIŻEJ 3 MIESIĘCY. PROSZĘ IŚĆ NA POLICJE ONI TAM MAJĄ SPECJALNY ODDZIAŁ PODATKOWY DLA OBYWATELI SPOZA UNII. Szczęśliwa uradowana, jadę z powrotem do miasta 35km :) Dobijam do punktu docelowego gdzie Pani przemiła zaczyna od nowa gadkę, ale zamiast mnie poinformować o jakimś specjalnym oddziale podatkowym dla pracowników spoza Unii dzwoni do IND i udziela mi informacji ,ze nie mogę pracować... $@#$^%&$#^$#&^%&*^&%^$$#%I$?!??!?!?!!?!? O CO TU CHODZI? TERAZ PYTANIE ZA 100 punktów - czy jest możliwość otrzymania nr SOFI dla Ukrainki? Bez całego tego procederu? Przyjechałam tu bo w ogóle nie wiadomo było ,ze to takie zagmatwane będzie. W ratuszu to dla nich było takie oczywiste ,ze chodzi tylko o zgodę - nawet słowa nie było o wizie albo innych ograniczeniach!!!!!!!!!!!!!! Jestem załamana bo kasa zainwestowana, czy jest jakaś możliwość,żeby np pracodawca wysunął się w wnioskiem do nich o przyznanie mi nr? I wedle tego co mówi IND powinien się zgłościć do UWV a tam mają to w nosie- nie rozumiem już nic. Proszę mnie oświecić bo czas marnuję tutaj bo ciągle na coś czekam. Kazali mi wyrobić papiery w ratuszu a gdybym wiedziała ,że w IND mają wymagania z kosmosu - pomijam koszt 600 Euro za proces zgody na pracę- to bym nawet nie składała i nie czekała na spotkanie tylko bym wróciła do Polski. Ponad tydzień zmarnowany. Błagam o pomoc. I odnalezienia jakiegoś rozwiązania. Zależy mi by tu zostać skoro już zmarnowałam tyle czasu, tylko poprzez pracę tutaj nadrobię zainwestowaną kasę.

Odpowiedź

Z tego co zrozumiałam z Pani pytania przebywa Pani w Polsce na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, czyli karty stałego pobytu.

Karta stałego pobytu jest to rodzaj zezwolenia „krajowego”, który daje Pani w Polsce prawo do pobytu bez limitu czasowego, prawo do pracy, wielu świadczeń socjalnych, bezpłatnej edukacji itp. Z tą kartą związane jest także prawo do podróżowania do innych krajów unijnych na okres do 3 miesięcy w ciągu pół roku.

Osoba legitymująca się tą kartą nie ma natomiast prawa do wykonywania pracy na terytorium innych krajów unijnych – do tego potrzebna jest wiza z prawem do pracy wydana przez konkretny kraj.

Oprócz karty stałego pobytu istnieje także zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE, które także daje cudzoziemcy prawo stałego pobytu w Polsce.

Zezwolenie to uzyskane w jednym z krajów UE (na przykład w Polsce) daje możliwość ubiegania się o zezwolenie pobytowe w innym państwie UE (przy spełnieniu pewnych dodatkowych warunków), dzięki któremu uzyskuje się w tym państwie wiele uprawnień, m.in. prawo do pracy bez zezwolenia.

Karta rezydenta długoterminowego WE rzeczywiście posiada to oznaczenie, o które pytano Panią w urzędzie w Holandii. Jest to jednak inny rodzaj zezwolenia, niż ten które Pani posiada!

W ramach Infolinii udzielamy odpowiedzi dotyczących polskich regulacji. Dlatego też, niestety, nie jesteśmy w stanie Pani pomóc jeżeli chodzi o funkcjonowanie instytucji holenderskich. W tej kwestii radzimy skontaktować się z jedną z organizacji pozarządowych działających na miejscu. Zapraszamy do zapoznania się z wykazem takich organizacji na naszej stronie w zakładce „Dla Polaków za granicą”

Zobacz także

http://www.forummigracyjne.org/pl/aktualnosci.php?news=221&wid=38

Data odpowiedzi:

2012-09-18 21:27:43

Komentarze

2012-10-27 20:39
Aby usunąć, wpisz hasło:

Dziękuję Bardzo za opisanie tej sytuacji w internecie. Jestem Ukrainka i mieszkam w Polsce 14 lat, posiadam kartę tymczasowego pobytu, ale w tym roku wyszłam za mąż za Polaka, a mój mąż wyjechał do Holandii do pracy dzięki temu opisowi mam 100%, że będę się starać o rezydenta UE a nie na osiedlenie się. Chcę dołączyć do męża jak najszybciej się da. Mam pytanie jakie będę miała prawo w Holandii po utrzymaniu rezydenta WE

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii