Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Bardzo proszeo szybka informacje czy obywatel ukrainy posiadajacy od 12 lat pobyt staly karte w Polsce moze pracowac Niemczech na tych samych zasadach co obywatel Polski czy potrzebne sa inne dokumenty takie jak wiza zezwolenie .Dziekuje

Odpowiedź

Niestety, obywatel Ukrainy z polską kartą stałego pobytu potrzebuje zezwolenia, aby legalnie pracować w Niemczech.

Polska karta pobytu uprawnia cudzoziemca tylko do pracy bez zezwolenia w Polsce. Daje też prawo do odwiedzenia Niemiec na trzy miesiące, ale tylko w celach turystycznych.

Pierwszym krokiem do legalnej pracy w Niemczech powinno być znalezienie pracodawcy w Niemczech, który zaoferuje cudzoziemcy pracę i wystąpi o zezwolenie na pracę dla niego. Wtedy cudzoziemiec może wnioskować w Polsce o wizę z prawem do pracy w Niemczech.


Data odpowiedzi:

2012-03-25 16:16:49

Komentarze

2012-06-04 13:08
Aby usunąć, wpisz hasło:

jezely jest tak jak napisane majac pracodawce i staly umowe na czas nie okreszlone i zworzany dokument przez ambasde ktory w polsce ma sziezybe i potem w skandinawi jest odmowa na zezwolenie pracy z POWODU karta stalego pobytu na osiedleni sie na 10 lat nie uznaja jako dokument potwierdzajace w prawa bycia w obszar szengen czyly zachowalii sie tak jak by pierwszy raz na oczy widziely taky karta osiedlenie poprostu nie uznaja jako dokument potwierdzajacy prawa bycie w strefie szengen i wtedy co zrobyc?????????????

2012-06-04 13:10
Aby usunąć, wpisz hasło:

co jest straszen czekalem rok czas ze by wydaly decyzje odmawne z tego powodu !!!!!!???????????

2014-06-10 17:09
Aby usunąć, wpisz hasło:

Ja tez mam karta stałego pobytu szukałem w internecie odpowiedzi czy można po za polske pracować wszystki odpowiedzi na nie!!! Ale mozna bo ja pracuje w szwecji i mozna tylko zeby tam pracować trzeba znaleźć pracy:) ppracodawcy wpisze umowe o pracy i z tym umową trzeba iść do urzędu skarbowej zeby włożyć wniosek o numer nip tylko tyle w ciagu 2 tyg wysla na adres ktory podajesz i pracujesz legalnie:)

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii