Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam Mam podwojne obywatelstwo amerykansko-polskie.Moj maz Amerykanin,chirurg naczyniowy,ktory opublikowal duzo prac naukowych,USa, Kanada,Italy i Polska.!! Po 26 latach pobytu w USA postanowilismy osiedlic sie na stale w Polsce.Moj maz ma oferte Universytetu Jagielonskiego w Krakowie wspolpracy naukowej.Co mamy zrobic aby legalnie moj maz mial pobytw Polsce i mogl uczyc lekarzy polskich? Dziekuje bardzo mocno Bogusia

Odpowiedź

Planując osiedlenie się w Polsce i podjęcie w Polsce zatrudnienia, Pani mąż powinien wystąpić o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony.

Sugeruję, aby mąż wystąpił o to zezwolenie powołując się na małżeństwo z Panią - to automatycznie daje mu prawo do pracy w Polsce bez zezwolenia.

Zezwolenie można też otrzymać powołując się na inne przesłanki - na przykład ofertę pracy. Myśląc długofalowo, pierwsze rozwiązanie wydaje się jednak bardziej korzystne. Zezwolenie wydawane z powodu pracy wymaga bowiem, aby najpierw o zezwolenie na zatrudnienie Pani męża uzyskał Uniwersytet. Takie zezwolenie będzie bardzo precyzyjnie określone, a każda zmiana w warunkach zatrudnienia wymagała będzie uzyskania kolejnego zezwolenia na pracę, co może być kłopotliwe.

Zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony z powodu małżeństwa z obywatelką Polski daje natomiast prawo do pracy w ogóle - umożliwia więc np. łatwą zmianę pracodawcy w razie potrzeby, a takż podejmowanie dodatkowego zatrudnienia poza Uniwersytetem.

Wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony Pani mąż może złożyć w polskim konsulacie w USA - wprawdzie oczekiwanie na dokument trwa dłużej, ale za to przyjeżdżając do Polski mąż od razu ma prawo pobytu oraz prawo do pracy.

Wniosek można też złożyć po przyjeździe do Polski w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce - ale wówczas przez początkowe miesiące pobytu w Polsce Pani mąż nie będzie mógł podejmować pracy.


Data odpowiedzi:

2011-11-28 14:06:29

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii