Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam serdecznie. Prosze mi odpowiedzieć na czym polega różnica pomiedzy karta pobytu a wiza pracownicza?\r\nZłozyłam wnioski o przedłużenie pobytu mojej mamie na podstawie checi przebywania z rodzina w Polsce, Pani w Urzedzie zarzadzała taki komplet dokómentów:\r\n-zaswiadczenie o zamieszkaniu bezpłatnym.\r\n-zaswiadczenie o pokrywaniu kosztów pobytu w Polsce za mame, moje.\r\n-zaswiadczenie o wynagrodzeniu(moje, meza)\r\n-zeznanie podatkowe za rok 2009, 2010.(moje i męża)\r\n-zaswiadczenie ile osób na utzrymaniu\r\n-zaswiadczenie o emeryturze mojej mamy(wysokosc itd , tlumaczone na polski)\r\n-zaswiadczenie o niezaleganiu podatków (moje)\r\n-ubezpieczenie zdrowotne\r\n- oswiadczenie o zamiarze powierzenia pracy mamie(mama opiekuje sie moja cóeczka, płace za nia wszelkie skladki oraz wynagrodzenie za to)\r\n-umowa o prace miedzy mama a mna\r\n-zaswiadczenia o zgłoszeniu do ZUS\r\n-dowody wpłat z ZUS za mame.\r\nI jeszcze troche tego jest o czym nie bede juz pisac.\r\nMOje pytanie czy nie za dużo tego? oczywiscie wszystkie te dokumenty dostarczyłam Urzedowi, natomiast wyslalam tez mamie oswiadczenie z Urzedu Pracy na ktorym mama zrobi wize pracownicza 12mies na okres 6mies. I teraz ta karta pobytu, bardzo pracochłona za która zapłace ponad 300zł już nie wspomne o uszczerbku na moim zdrowiu która tez bedzie pewnie na rok czasu. Czy to ma sens, starac sie o karte i cała masa papierów? skoro mama przyjezdza na 1mies do Polski i 1 mies jest na Ukrainie.? Prosze pomózcie mi czemu ta karta pobytu wymaga tyle weryfikacji? Moze lepiej wize zawsze mamie robić skoro itak zatrudniam ja legalnie, odprowadzam składki i mama itak jest w Polsce 6 mies w przeciagu roku? \r\n

Odpowiedź

Zarówno na podstawie wizy z prawem do pracy, jak i karty pobytu (zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony) wydanej w związku z wykonywaniem pracy cudzoziemiec ma prawo legalnie w Polsce przebywać i pracować. Zarówno karta pobytu, jak i wiza w okresie swojej ważności uprawnia do wielokrotnego przekraczania granicy.

Praktyczna różnica polega na tym, że aby przedłużyć ważność karty pobytu nie jest konieczny wyjazd z Polski nawet po upływie jej terminu ważności (pod warunkiem, że wniosek o kartę zostanie złożony nie później niż 45 dni przed upływem ważności poprzedniego zezwolenia lub wizy).

Oznacza to, że cudzoziemiec, oczekujący na wydanie decyzji w swojej sprawie, ma prawo do legalnego pobytu, czego dowodem jest wbijana w jego paszport specjalna pieczątka tzw. stampila.

Co do zasady nie ma natomiast możliwości przedłużenia wizy na terenie Polski - cudzoziemiec musi wyjechać i w konsulacie uzyskać kolejną wizę.

Oczywiście w każdym momencie ma także możliwość ubiegania się o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony, dzięki czemu przy zachowaniu powyższego terminu nie będzie musiał wyjeżdżać z Polski.

W przypadku, gdy cudzoziemiec przebywa i pracuje w Polsce jedynie 6 miesięcy w ciągu roku zdecydowanie wygodniejszym, szybszym i tańszym rozwiązaniem jest ubieganie się o wizę z prawem do wykonywania pracy na podstawie pisemnego oświadczenia pracodawcy o zamiarze powierzenia cudzoziemcowi pracy. Oświadczenie takie musi zostać zarejestrowane w Powiatowym Urzędzie Pracy właściwym ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę pracodawcy. Trzeba jednak pamiętać, że na tej podstawie można wykonywać pracę przez okres maksymalnie 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy.


Data odpowiedzi:

2011-03-11 19:07:32

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii